authentieke Spaanse tapas & paellas . live cooking . workshops . cava

Tapas voor elke gelegenheid!

Dat typisch Spaanse hapje

Een tapa (meervoud: tapas) is de aanduiding voor een Spaans aperitiefhapje. Traditioneel is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd. Soms worden in Spaanse cafés bij het bestelde drankje automatisch één of meerdere tapas gratis gegeven. De oorsprong van de 'tapa' is omstreden, maar vast staat dat het woord 'tapa' (meervoud 'tapas') is afgeleid van het Spaanse werkwoord 'tapar', hetgeen afdekken of bedekken betekent. 'Tapa' is dan ook letterlijk te vertalen als 'deksel'. Op basis van deze betekenis wordt vaak verondersteld dat tapas zijn ontstaan uit de gewoonte om een drankje letterlijk met een stuk brood en/of een plakje ham af te dekken, dit om te voorkomen dat er bijvoorbeeld vliegen in het glas zouden komen.


In Spanje waardeert men de tapas en het eten in het algemeen met name om de versheid en/of kwaliteit van het product, waardoor soms ook relatief simpele gerechten door het gebruikmaken van producten van hoge kwaliteit erg populair kunnen zijn. Hoewel de tapa oorspronkelijk een tussendoortje was, worden ze in Spanje ook wel geconsumeerd als maaltijd.


In het Baskenland, een regio in het noorden van Spanje, zijn de Pintxos (op zijn Spaans Pinchos) een begrip in de gastronomische cultuur. Een pintxo (uitspraak: pientcho) is een aperitief van een gesneden stukje stokbrood, belegd met diverse op elkaar gestapelde ingrediënten, die middels een stokje aan het brood worden "geprikt". Deze bijzondere tapas worden veelal in barretjes en tavernes op de bar ten toon gesteld. De naam "pintxo" komt van het werkwoord "pinchar" dat "prikken" betekent. 

Las Bona Tapas y Pinxtos

Ik bereid authentieke Spaanse en Catalaanse tapas van hoge kwaliteit. Hierbij staan versheid en de echte Spaanse smaak hoog in het vaandel.  

Ik houd rekening met allergieën en voedselintolleranties. Als u dit bij mij aangeeft zal ik u informeren over mijn gerechten en de mogelijkheden om recepturen aan te passen.


De prijzen van mijn tapas zijn inclusief:

-  6% btw

-  de tapas worden geserveerd op origineel Spaans keramiek servies (bruikleen)

-  originele keramieken tapasbordjes (bruikleen)

-  servetten

-  schoonmaakkosten (servies wordt later bij u opgehaald. Bona Tapa wast af.)

-  binnen de gemeente Leudal gratis bezorg- en ophaalservice


Voor bezorgingen buiten de gemeente Leudal bereken ik een vervoersvergoeding van €0,35 cent per kilometer. 


Kunt u zelf geen keuze maken of wilt u bestellen voor een grotere groep personen? Ik maak graag geheel vrijblijvend een suggestie of offerte op maat aan de hand van uw wensen.

Tapas de carne . Tapas met vlees:

Albondigas con salsa tomate 
€3,75 PP (3 st.)

Gehaktballetjes in tomatensaus zoals yaya ze altijd maakte. Deze tapa doet het altijd goed en is een van mijn meest bestelde tapas.

Albondigas picantes
€3,75 PP (3 st.)

Deze pikante gehaktballetjes worden gemaakt van een mengsel van gehakt en Catalaanse worst waaraan diverse kruiden en specerijen zijn toegevoegd.

Fritos de dátiles
€3,95 PP (3st.)

Deze eenvoudige tapa is onweerstaanbaar! Een dadel,gevuld met chorizo en omwikkeld met een plakje spek gefrituurd in olijfolie. 

Melón con jamón
€3,25 PP (4st.)

Meloen met serranoham. Een typisch Spaans voorgerechtje als tapa. De zoete meloen combineert erg goed met de zoute Spaanse bergham.

Plato de embutidos variados
€4,95 PP (1 schaaltje)

Schaaltje met diverse soorten Spaanse worst zoals Fuet, Chorizo en Spaanse salami.

Croquetas de pollo y jamón
€4,25 PP (4st.)

Huisgemaakte kroketjes van kip en serranoham uit Madrid. Deze tapa gaat uitstekend samen met een cava Solà Raventós de la Gafa (Brut Nature).

Pinchos Andaluz
€4,95 PP (3st.)

Spiesjes van varkensfilet uit Andalusië met rode paprika. Gegaard onder de grill met een vleugje komijn.

Solomillo "Sol y Sombra"
€7,50 PP 

Ossenhaaspuntjes op de wijze van tapasbar Sol y Sombra te Sevilla.

De puntjes worden gebakken met knoflook en geblust met sherry.

Pinchos de pollo con esparragos
€4,95 PP (3st.)

Spiesjes van gemarineerde kipfilet en gegrilde groene asperges. 

Zo worden ze geserveerd in de haven van Barcelona.

Pollo en cerveza
€3,75 PP (4st.)

Borrelkipjes die vrijwel op elke menukaart in Spanje is te vinden. Gebakken met knoflook en saffraan, afgeblust met brandewijn.

Empanadillas chorizo y queso
€1,25 per stuk

Deze handgemaakte bladerdeegflapjes gevuld met pittige chorizo en kaas, smaken uitstekend bij een glas koude (droge) sherry of bier.

Empanadillas de carne o pollo
€1,75 per stuk

Handgemaakte deegflapjes met rijke vulling van gehakt of kip. Makkelijk uit de hand te eten en ze passen prima bij een cocktail en andere aperitiefjes.

Tapas de marisco . Tapas vis en schaaldieren

Boquerones fritas
€3,75 PP (5st.)

In olie gefrituurde verse anjovis.
In heel Spanje is men er gek op!

Merluza al coñac
€7,95 (1 persoons portie)

Merluza (Heek) is een zeevis uit de orde van de kabeljouwachtigen met een milde smaak. In dit gerecht uit Cadiz, wordt de heek langzaam gaar gestoofd in sherry, knoflook, ui, tomaat en cognac!

Galettas de anchoas
€3,25 PP (8st.)

Hartige koekjes van anjovis, olijven en Manchegokaas.

Calamares fritos à la Romana
€2,95 (5st.)

Gefrituurde inktvisringen. Een klassieker onder de tapas die je in heel Spanje tegenkomt. Lekker om in de allioli te dopen.

Salmon con Cava
€7,95 (1 persoons portie)

De zalmfilet wordt gemarineerd in Cava en daarna gebakken in olijfolie met knoflook, op smaak gebracht met heerlijke kruiden en geserveerd met kappertjes.

Empanadillas de atún
€1,75 per stuk.

Handgemaakte deegflapjes met rijke vulling van tonijn. Makkelijk uit de hand te eten en ze passen prima bij een cocktail en andere aperitiefjes.

Gambas al ajillo
€4,75 (9st.)

Gamba's in knoflook. Deze klassieker onder de tapas vind je in Spanje in elke tapasbar. Makkelijk te eten omdat het staartje er nog aan zit.

Croquetas de bacalao
€3,95 (4st.)

Kroketjes van kabeljauw. De kabeljauwfilet wordt van te voren gemarineerd in een marinade van rode paprika en tomaat.

Sardinas fritas con alioli
€7,95 (3 st.)

De verse sardines krijgen in de hete olijfolie een krokant jasje van manchego en worden geserveerd met alioli. 

Mejillones en escabeche
€6,95 (portie 12 stuks)

De gekruide marinade voor deze mosselen wordt gekookt, waardoor ze een heerlijk aroma krijgen.

Mejillones gratinados
€6,50 (portie 12 stuks)

Deze mosselen worden met knoflook gegratineerd in hun schelp.

Fricandó de langostinos
€4,95 PP (schaaltje)

Garnalen en champignons in amandelsaus met een vleugje kaneel uit Catalonië. 

Tapas Vegetarianas . Tapas vegatarisch

Queso Manchego con membrillo
€4,25 PP (4st.)

Deze Manchego (Spaanse schapenkaas) met huisgemaakte gekonfijte kweepeer zijn een perfecte match.

Tortilla a la Española
€1,25 voor 1 portie PP
€7,95 voor een hele tortilla

De klassieke authentieke aardappelomelet met ui. Er is geen enkele tapasbar die m niet serveert.

Tortilla de espinacas
€1,50 voor 1 portie PP
€9,95 voor een hele tortilla

Aardappelomelet met ui en spinazie

Tortilla de calabacín
€1,50 voor 1 portie PP
€9,95 voor een hele tortilla

Aardappelomelet met ui en courgette

Patatas alioli
€4,25 PP (schaaltje)

In olijfolie gefrituurde aardappelpartjes met huisgemaakte alioli (knoflookmayonaise). Een zeer gewilde tapa in Spanje!

Patatas Brava
€3,95 PP (schaaltje)

In olijfolie gefrituurde aardappelpartjes in een pikante tomatensalsa. In Spanje vaak geserveerd met een toefje alioli.

Croquetas de champiñones
€3,50 PP (4st.)

Kroketjes van gebakken champignons gebonden met bospaddenstoelenbouillon, op smaak gebracht met knoflook en ui.

Champiñones con ajo
€2,75 PP (schaaltje)

Een typisch Spaanse manier om champignons te bereiden. 

Gebakken in olijfolie met verse knoflook.

Empanadillas de espinaca
€1,75 per stuk

De spinazie, rozijnen en pijnboompitjes vormen samen een verfijnde en typisch Spaanse vulling voor deze handgemaakte deegpasteitjes. 

Croquetas de Manchego
€4,25 PP (4st.)

Kroketjes van Manchego (schapenkaas) uit La Mancha.

Pa amb Tomaquet 
€2,95 (1 persoons portie)

Boerenknoflookbrood met tomaat op "DE" authentieke Catalaanse wijze. Catalanen kunnen uren discussiëren over de perfecte manier van bereiden. 

Ensalada  de pimientos a la Gaditana
€2,75   (schaaltje 1 pers.)
€18,50 (schaal    8 pers.)

Salade van geroosterde verse paprika, ui en tomaat uit Cádiz.

Aros de cebolla 
€2,95 PP (schaaltje)

Een mix van gefrituurde uienringen en bosuitjes in een jasje van bierbeslag.

Remolacha en salsa romesco
€3,50   (schaaltje 1 pers.)

Rode bietjes in romescosaus, een verrassend goede combinatie! 

Aceitunas negras aliñadas
€3.75 (schaaltje)

De goedgekruide marinade van oa wijnazijn, pimentón,komijn,rozemarijn,

tijm,ui en olijfolie geeft een zure twist en haalt het aroma van de olijf omhoog.

Aceitunas verdes estilo Andaluz
€3,75 (schaaltje)

Gemarineerde olijven a la Andalusië.

Deze olijven worden gemarineerd met diverse kruiden en specerijen.

Salsas . Sausjes

Alioli
€1,30 (klein) . €2,50 (groot)

Huisgemaakte knoflookmayonaise. In Catalonië wordt deze koude saus veel gebruikt bij vlees, vis en op brood. Heerlijk om de calamaris in te dopen, als toefje op de tortilla en ook erg lekker bij de paella!

Salsa Romesco
€2,30 (klein) . €4,50 (groot)

Huisgemaakte salsa uit de provincie Tarragona op basis van gedroogde Spaanse paprika (Ñora), amandelen, hazelnoten, tomaat en knoflook. Heerlijk bij vlees, tapas van zeebanket en de Esparragos verdes.


Salsa Brava
€1,30 (klein) . €2,50 (groot)

Dit "dappere" sausje op basis van olijfolie, tomaat, knoflook en pimentón heeft een heerlijke pikante smaak. Deze saus werd oorspronkelijk gebruikt voor de patatas brava maar gaat ook prima bij vlees en vis.

Pinxtos . Baskische broodjes

Berenjena y calabacín
€1,50 per stuk

Brood belegd met aubergine en courgette die zijn gegrild in Spaanse olijfolie, afgetopt met een gebakken champignon en een zongedroogd tomaatje.

Tortilla española y alioli
€1,95 per stuk

Brood met een punt van de klassieke, authentieke aardappel-ui omelet, afgetopt met een toefje huisgemaakte alioli.

Jamón ibérico y brie
€3,25 per stuk

Brood belegd met ibericoham, fijne roombrie, afgetopt met een huisgemaakte kweeperenconfiture en een walnoot.

Atún y pimiento de padrón
€2,75 per stuk

Brood belegd met ei, huisgemaakte tonijnsalade afgetopt met een gegrilde Padrón peper.

Salmón y cangrejo
€3,25 per stuk

Brood belegd met huisgemaakte krabsalade, gerookte zalm, afgetopt met ingemaakte rode ui. 

Postres . Desserts

Crema Catalana ofwel Crema de Sant Josep
€2,95 per stuk

Catalaanse room op basis van melk, citroen en vanille, met een dakje van gebrande suiker. Traditioneel gegeten op 19 maart, de dag van Sant Josep 

(Sint Jozef, bruidegom van de maagd Maria).

Quesillo (glutenvrij)
€2,95 per stuk

Dit zoete caramel pudding taartje uit de oven vindt zijn oorsprong op de Canarische eilanden. Ook in de Caraïbische keuken kent men inmiddels deze lekkernij waar het kesio of kesiyo wordt genoemd. 

Brazo de gitano
€7,95 (hele brazo)

Deze "zigeunerarm" (cake-rol gevuld met room en gebrande suiker) is een feestelijke afsluiter.

Heerlijk met een glaasje cava van Solà Raventós. Bon profit!


Pastel de almendras y albaricoques
€3,50 (per stuk)

Taartje van amandelen en abrikozen. 

Is dat Spaans of niet? Zooooo lekker!