authentieke Spaanse tapas & paellas . live cooking . workshops . cava

Tapas voor elke gelegenheid!

Dat typisch Spaanse hapje

Een tapa (meervoud: tapas) is de aanduiding voor een Spaans aperitiefhapje. Traditioneel is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd. Soms worden in Spaanse cafés bij het bestelde drankje automatisch één of meerdere tapas gratis gegeven. De oorsprong van de 'tapa' is omstreden, maar vast staat dat het woord 'tapa' (meervoud 'tapas') is afgeleid van het Spaanse werkwoord 'tapar', hetgeen afdekken of bedekken betekent. 'Tapa' is dan ook letterlijk te vertalen als 'deksel'. Op basis van deze betekenis wordt vaak verondersteld dat tapas zijn ontstaan uit de gewoonte om een drankje letterlijk met een stuk brood en/of een plakje ham af te dekken, dit om te voorkomen dat er bijvoorbeeld vliegen in het glas zouden komen.


In Spanje waardeert men de tapas en het eten in het algemeen met name om de versheid en/of kwaliteit van het product, waardoor soms ook relatief simpele gerechten door het gebruikmaken van producten van hoge kwaliteit erg populair kunnen zijn. Hoewel de tapa oorspronkelijk een tussendoortje was, worden ze in Spanje ook wel geconsumeerd als maaltijd.


In het Baskenland, een regio in het noorden van Spanje, zijn de Pintxos (op zijn Spaans Pinchos) een begrip in de gastronomische cultuur. Een pintxo (uitspraak: pientcho) is een aperitief van een gesneden stukje stokbrood, belegd met diverse op elkaar gestapelde ingrediënten, die middels een stokje aan het brood worden "geprikt". Deze bijzondere tapas worden veelal in barretjes en tavernes op de bar ten toon gesteld. De naam "pintxo" komt van het werkwoord "pinchar" dat "prikken" betekent. 

Las Bona Tapas y Pinxtos

Ik bereid authentieke Spaanse en Catalaanse tapas van hoge kwaliteit. Hierbij staan versheid en de echte Spaanse smaak hoog in het vaandel.  

Ik houd rekening met allergieën en voedselintoleranties. Als u dit bij mij aangeeft zal ik u informeren over mijn gerechten en de mogelijkheden om recepturen aan te passen.


U kunt eenvoudig een keuze maken uit de gepresenteerde menu's of zelf een samenstelling maken uit de a la carte gerechten. 

Natuurlijk is het mogelijk om een vastgesteld menu uit te breiden met één of meerdere a la carte gerechten. 


De prijzen zijn inclusief:

-  9% btw

-  servetten

-  schoonmaakkosten (servies wordt later bij u opgehaald en Bona Tapa doet de afwas.)


De tapas worden standaard geleverd in take-away bakjes. 

Tegen een meerprijs kunnen de tapas worden geserveerd op origineel Spaans keramiek servies (bruikleen).

Voor de bezorging van de tapas bereken ik een vervoersvergoeding van €0,35 cent per kilometer. 


Kunt u zelf geen keuze maken of wilt u bestellen voor een grotere groep personen? Ik maak graag een offerte op maat aan de hand van uw wensen.

Bona Tapa Menu's

Menu 1: Carne . Tapas met vlees en kip


€ 32,95 per persoon


Rollito de morcilla y manzana 

. Bloedworstrolletje met appel

Albondigas picantes 

. Pittige gehaktballetjes 

Pinchos Andaluz 

. Andalusische spiesjes van varkensvlees 

Patatas Alioli 

. Gefrituurde aardappeltjes met alioli 

Champiñones con ajo 

. In knoflook gebakken champignons 

Empanadillas chorizo y queso

. Bladerdeegflapjes met chorizo en kaas

Pollo en cerveza

. Kip in bier

Solomillo sol y sombra

. Ossenhaaspuntjes sol y sombra

Menu 2: Marisco . Tapas van de zee


€ 35,75 per persoon


Pinchos de gamba y piña

. Spiesjes van gegrilde gamba's en ananas

Sardinas a la paella

. Verse sardientjes uit de paellapan

Patatas Bravas

. Gefrituurde aardappeltjes met salsa brava

Samfaina

. Gestoofde groenten (paprika,aubergine,ui) 

Calamares a la Romana
. Gefrituurde inktvisringen
Tartaleta de salmón y aguacate
Tartelette van zalm en avocado
Empanadillas de atún
. Deegflapjes gevuld met tonijn


Menu 3: Mixta . Combi vlees, vis vega


€ 29,- per persoon


Albondigas con salsa de tomate

. Gehaktballetjes in tomatensaus

Calamares a la Romana

. Gefrituurde inktvisringen
Ensalada  de pimientos a la Gaditana
. Geroosterde paprikasalade

Pinchos Andaluz 

. Andalusische spiesjes van varkensvlees 

Gambas al ajillo
. Gamba's in knoflook

Patatas Alioli 

. Gefrituurde aardappeltjes met alioli

Croquetas de pollo y jamón
. Kroketjes van kip en serranoham
Croquetas de bacalao 
. Kroketjes van kabeljauw

Menu 4: Vegetariana . Vegetarische tapas


€ 27,50 per persoon


Pintxo de camembert

. Broodje met gefrituurd camembertpuntje

Pintxo de verduras a la brasa

. Broodje met gegrilde groenten 

Pintxo calabacín con queso de cabra

. Broodje gegrilde courgette en geitenkaas

Patatas Alioli 

. Gefrituurde aardappeltjes met alioli 

Aros de cebolla 
. Gefrituurde uiringen

Samfaina

. Gestoofde groenten (paprika,aubergine,ui)

Queso Manchego con membrillo

. Schapenkaas met huisgemaakte kweepeer

Empanadillas de espinaca

. Deegflapjes met een spinazievulling.

Croquetas de verduras

. Groentenkroketjes

Menu 5: Vegan . Veganistische tapas


€ 33,25 persoon


Alcachofa fritas  

. Gefrituurde artisjok

Patatas dulces con alioli

. Zoete aardappelpartjes met vegan alioli

Calabacín con queso y tomate

. Courgette met tomaat en vegan kaas

Pintxo de verduras a la brasa

. Broodje met gegrilde groenten 

Pintxo de tomate
. Broodje met tomaat

Champiñones con ajo 

. In knoflook gebakken champignons 

Coliflor asado
. Geroosterde bloemkool
Berenjenas fritas con sirope de ágave
. Gefrituurde aubergine met agavesiroop
Salsa brava
. Pittige tomaten salsa 

Menu 6: Low carb . Koolhydraatarme tapas


€ 33,95 persoon


Pincho de hamburguesas

. Hamburgerspiesjes

Gambas al ajillo
. Gamba's in knoflook

Champiñones con ajo 

. In knoflook gebakken champignons 

Fritos de dátiles
Gefrituurde dadels met chorizo en spek 
Pincho de atún
. Spiesjes van tonijn met cherrytomaatjes

Pinchos Andaluz 

. Andalusische spiesjes van varkensvlees

Calabacín con queso y tomate

. Courgette met tomaat en gesmolten kaas

Pincho de pollo

. Spiesjes van kippendijvlees



Menu 7: Tapas para los niños . Kindermenu


€ 10,- per persoon

 

Mini hamburguesas

. 2 mini broodjes hamburger 

(eventueel te vervangen voor groentenkroketjes)

Patatas

. Gefrituurde aardappelpartjes

Pincho de verduras

. Rauwkostspiesjes

Pincho de fruta

. Fruitspiesjes


Bona Tapa a la carte

Tapas de carne . Tapas met vlees:

Albondigas con salsa tomate 
€3,95 PP (3 st.)

Gehaktballetjes in tomatensaus zoals yaya ze altijd maakte. Deze tapa doet het altijd goed en is een van mijn meest bestelde tapas.

Albondigas picantes
€3,95 PP (3 st.)

Deze pikante gehaktballetjes worden gemaakt van een mengsel van gehakt en Catalaanse worst waaraan diverse kruiden en specerijen zijn toegevoegd.

Fritos de dátiles
€4,25 PP (3st.)

Deze eenvoudige tapa is onweerstaanbaar! Een dadel,gevuld met chorizo en omwikkeld met een plakje spek gefrituurd in olijfolie. 

Melón con jamón
€3,50 PP (4st.)

Meloen met serranoham. Een typisch Spaans voorgerechtje als tapa. De zoete meloen combineert erg goed met de zoute Spaanse bergham.

Croquetas de pollo y jamón
€4,75 PP (4st.)

Huisgemaakte kroketjes van kip en serranoham uit Madrid. Deze tapa gaat uitstekend samen met een cava Solà Raventós de la Gafa (Brut Nature).

Pinchos Andaluz
€5,25 PP (3st.)

Spiesjes van varkensfilet uit Andalusië met rode paprika. Gegaard onder de grill met een vleugje komijn.

Solomillo "Sol y Sombra"
€7,75 PP

Ossenhaaspuntjes op de wijze van tapasbar Sol y Sombra te Sevilla. De puntjes worden gebakken met knoflook en geblust met sherry.

Pinchos de pollo con esparragos
€5,25 PP (3st.)

Spiesjes van gemarineerde kipfilet en gegrilde groene asperges. 

Zo worden ze geserveerd in de haven van Barcelona.

Pollo en cerveza
€3,95 PP (4st.)

Borrelkipjes die vrijwel op elke menukaart in Spanje is te vinden. Gebakken met knoflook en saffraan, afgeblust met brandewijn.

Empanadillas chorizo y queso
€6,- (4 st.)

Deze handgemaakte bladerdeegflapjes gevuld met pittige chorizo en kaas, smaken uitstekend bij een glas koude (droge) sherry of bier.

Empanadillas de carne o pollo
€5,95 (3 st.)

Handgemaakte deegflapjes met rijke vulling van gehakt of kip. Makkelijk uit de hand te eten en ze passen prima bij een cocktail en andere aperitiefjes.

Tapas de marisco . Tapas vis en schaaldieren

Boquerones fritas
€3,95 PP (5st.)

In olie gefrituurde verse anjovis.
In heel Spanje is men er gek op!

Merluza al coñac
€8,25 (1 persoons portie)

Merluza (Heek) is een zeevis uit de orde van de kabeljouwachtigen met een milde smaak. In dit gerecht uit Cadiz, wordt de heek langzaam gaar gestoofd in sherry, knoflook, ui, tomaat en cognac!

Galettas de anchoas
€3,75 PP (8st.)

Hartige koekjes van anjovis, olijven en Manchegokaas.

Calamares fritos à la Romana
€3,25 (5st.)

Gefrituurde inktvisringen. Een klassieker onder de tapas die je in heel Spanje tegenkomt. Lekker om in de allioli te dopen.

Empanadillas de atún
€5,95 (3 st.).

Handgemaakte deegflapjes met rijke vulling van tonijn. Makkelijk uit de hand te eten en ze passen prima bij een cocktail en andere aperitiefjes.

Gambas al ajillo
€4,95 (9st.)

Gamba's in knoflook. Deze klassieker onder de tapas vind je in Spanje in elke tapasbar. Makkelijk te eten omdat het staartje er nog aan zit.

Croquetas de bacalao
€4,25 (4st.)

Kroketjes van kabeljauw. De kabeljauwfilet wordt van te voren gemarineerd in een marinade van rode paprika en tomaat.

Sardinas fritas con alioli
€8,25 (portie van 3 st.)

De verse sardientjes krijgen in de hete olijfolie een krokant jasje van manchego en worden geserveerd met alioli. 

Sardinas a la paella
€8,25 (portie 3 stuks)

De verse sardientjes worden bereidt in een paellapan en gebakken in een authentieke sofrito (basis van olijfolie -ui-knoflook en verse tomaat).

Bacalao al alioli
€8,25 (1 persoons portie)

De kabeljauw krijgt een jasje van de authentieke alioli en gaat kort onder de grill. Buenisimo!! 

Fricandó de langostinos
€5,25 PP (schaaltje)

Garnalen en champignons in amandelsaus met een vleugje kaneel uit Catalonië. 

Tapas Vegetarianas . Tapas vegatarisch

Queso Manchego con membrillo
€4,50 PP (4st.)

Deze Manchego (Spaanse schapenkaas) met huisgemaakte gekonfijte kweepeer zijn een perfecte match.

Tortilla a la Española
8,50 voor een hele tortilla

De klassieke authentieke aardappelomelet met ui. Er is geen enkele tapasbar die m niet serveert.

Tortilla de espinacas
€10,50 voor een hele tortilla

Aardappelomelet met ui en spinazie

Tortilla de calabacín
€10,50 voor een hele tortilla

Aardappelomelet met ui en courgette

Patatas alioli
€4,50 PP (schaaltje)

In olijfolie gefrituurde aardappelpartjes met huisgemaakte alioli (knoflookmayonaise). Een zeer gewilde tapa in Spanje!

Patatas Brava
€4,50 PP (schaaltje)

In olijfolie gefrituurde aardappelpartjes in een pikante tomatensalsa. In Spanje vaak geserveerd met een toefje alioli.

Croquetas de champiñones
€3,95 PP (4st.)

Kroketjes van gebakken champignons gebonden met bospaddenstoelenbouillon, op smaak gebracht met knoflook en ui.

Champiñones con ajo
€2,95 PP (schaaltje)

Een typisch Spaanse manier om champignons te bereiden. 

Gebakken in olijfolie met verse knoflook.

Empanadillas de espinaca
€5,95 (3 st.)

De spinazie, rozijnen en pijnboompitjes vormen samen een verfijnde en typisch Spaanse vulling voor deze handgemaakte deegpasteitjes. 

Croquetas de Manchego
€4,75 PP (4st.)

Kroketjes van Manchego (schapenkaas) uit La Mancha.

Pa amb Tomaquet 
€3,25 (1 persoons portie)

Boerenbrood met knoflook & tomaat. Catalanen kunnen uren discussiëren over de perfecte manier van bereiden. 

Ensalada  de pimientos a la Gaditana
€3,00   (schaaltje 1 pers.)
€19,00 (schaal    8 pers.)

Salade van geroosterde verse paprika, ui en tomaat uit Cádiz.

Aros de cebolla 
€3,25 PP (schaaltje)

Gefrituurde uiringen .

Croquetas de verduras
€4,75   (4 st)

Kroketjes van verschillende groenten op smaak gebracht met Spaanse pimentón.

Aceitunas negras aliñadas
€3,95 (schaaltje)

De goedgekruide marinade van oa wijnazijn, pimentón,komijn,rozemarijn,

tijm,ui en olijfolie geeft een zure twist en haalt het aroma van de olijf omhoog.

Aceitunas verdes estilo Andaluz
€3,95 (schaaltje)

Gemarineerde olijven a la Andalusië.

Deze olijven worden gemarineerd met diverse kruiden en specerijen.

Salsas . Sausjes

Alioli
€1,50 (klein) . €2,75 (groot)

Huisgemaakte knoflookmayonaise. In Catalonië wordt deze koude saus veel gebruikt bij vlees, vis en op brood. Heerlijk om de calamaris in te dopen, als toefje op de tortilla en ook erg lekker bij de paella!

Salsa Romesco
€2,50 (klein) . €4,75 (groot)

Huisgemaakte salsa uit de provincie Tarragona op basis van gedroogde Spaanse paprika (Ñora), amandelen, hazelnoten, tomaat en knoflook. Heerlijk bij vlees, tapas van zeebanket en de Esparragos verdes.


Salsa Brava
€1,50 (klein) . €2,75 (groot)

Dit "dappere" sausje op basis van olijfolie, tomaat, knoflook en pimentón heeft een heerlijke pikante smaak. Deze saus werd oorspronkelijk gebruikt voor de patatas brava maar gaat ook prima bij vlees en vis.

Pintxos . Baskische broodjes



Dat typische broodje uit Baskenland.......

Van San Sebastian tot Bilbao, in elke tapasbar worden ze geserveerd en het zijn vaak ware kunstwerken. 

De "pintxo" is een rijk belegd stukje brood waarbij de ingrediënten op het brood worden gespiest met een prikker. "Pintxo" betekent in het Spaans "prikker" waaraan het broodje zijn naam ontleent. 


Voor €55,- levert Bona Tapa 20 Pintxos!

De Pintxos worden gepresenteerd op houten planken en zijn rijkelijk belegd met diverse ingrediënten van zowel vlees, gevogelte, vis als vegetarisch. 

Postres . Desserts

Brazo de gitano
€8,50 (hele brazo) €10,50 (met aardbeien)

Deze "zigeunerarm" (cake-rol gevuld met room en gebrande suiker) is een feestelijke afsluiter. In de zomermaanden kan de brazo ook bereid worden met verse aardbeien! Uit een hele brazo haalt u ongeveer 8 stukken.

Quesillo (glutenvrij)
€13,- per 4 stukken

Dit zoete caramel pudding taartje uit de oven vindt zijn oorsprong op de Canarische eilanden. Ook in de Caraïbische keuken kent men inmiddels deze lekkernij waar het kesio of kesiyo wordt genoemd.