Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

authentieke Spaanse tapas & paellas . live cooking . workshops . cava

Cava Solà Raventós

Bona Tapa importeert rechtstreeks van het wijnhuis Solà Raventós gelegen in Sant Sadurni d'Anoia, heerlijke cava's die uitstekend de diverse Tapa-gerechten en Paellas begeleiden.


Wat is cava?

Cava is een Spaanse mousserende wijn die net als de Franse champagne wordt gemaakt volgens de "método tradicional".

Deze methode houdt in dat de cava zijn "bubbels" (koolzuur) verkrijgt door een dubbele gisting en een rijpingsproces van minstens negen maanden op de fles.


Traditioneel wordt cava gemaakt uit een combinatie van de druivenrassen: macabeo, xarel·lo en parellada.

Cava ontleent zijn naam aan het Spaanse woord "la cava". Hiermee worden de gewelfde kelders aangeduid waar de wijn wordt gerijpt.

Echte cava is te herkennen aan de vierpuntige ster aan de onderzijde van de kurk. 

Afhankelijk van de hoeveelheid suiker in de wijn voor de tweede gisting, wordt cava qua zoetheid (van zeer droog naar zoet) ingedeeld in zeven categorieën:

- Brut nature: zonder toevoeging van suiker

- Extra brut: niet meer dan 6 gram suiker per liter

- Brut: 6 tot 15 gram suiker per liter

- Extra seco: 12 tot 20 gram suiker per liter

- Seco: 17 tot 35 gram suiker per liter

- Semi-seco: 33 tot 50 gram suiker per liter

- Dulce: meer dan 50 gram suiker per liter.


Naast de combinatie van de gebruikte druivensoorten en de hoeveelheid suiker, verkrijgt een cava tevens zijn smaak door zijn bewaarperiode (rijpingsproces). Een wijn die zich cava mag noemen moet minstens negen maanden in de kelder zijn bewaard. Cava die een bewaarperiode (rijping) heeft gehad van minimaal 15 maanden krijgt het label: 'Reserva'. Voor de 'Gran Reserva' geldt zelfs een minimum van 30 maanden. Het label Gran Reserva mag verder alleen worden gebruikt voor de minst zoete cava's: brut nature, extra de brut en brut. 

In 2013 heb ik Pere van wijnhuis Solà Raventós leren kennen. Nadat Pere mij zijn cavakelder en productieproces had laten zien en mij zijn geproduceerde cava's liet proeven, was ik direct verkocht. Mede omdat Pere, net als ik, een kleine zelfstandige ondernemer is die met veel passie en oog voor kwaliteit zijn bedrijf runt, is tussen ons al snel een vriendschap ontstaan. Dit heeft er toe geleid dat Bona Tapa, als eerste en vooralsnog als enige bedrijf, de cava van Solà Raventós naar Nederland importeert en hier verkoopt.


In 2017 is Bona Tapa gestart met de import en verkoop van de Solà Raventós Rosat en de Solà Raventós De la Gafa. Wegens succes werd dit in 2018 aangevuld met de Solà Raventós Sola II en Solà Raventós Maria Roig.

In december 2019 werd de Solà Raventós Reservada, winnaar van de gouden medaille op de 17th International Wine Competition “Cuveé 2019” aan het assortiment toegevoegd. 

De Solà Raventós Reservada.

Winnaar van de gouden medaille op de 17th International Wine Competition “Cuveé 2019”

Deze reserva cava Brut is een cava crianca gemaakt van de traditionele druiven: Macabeo, Xarello en Parellada.

Met zijn gele citroenachtige kleur, een overvloed aan middelgrote bubbels en frisse aroma's van witte fruitsoorten is dit een zeer smaakvolle mousserende wijn!

Deze cava past uitstekend bij voorgerechten, hapjes, diverse tapas en is tevens een goede begeleider van desserts.

De Solà Raventós Reservada is verkrijgbaar voor €13,25 (incl. BTW) per fles.    

De Solà Raventós Rosat is een rosé cava Brut die gemaakt is van de druiven: Monastrell, Pinot Noir en Trepat. Deze cava heeft 24 maanden gerijpt, heeft een frisse smaak met tonen van rood fruit en een lichte bubbel.

Door zijn intens rode kersenkleur is deze cava onder andere zeer geschikt als feestelijk aperitief, om te serveren bij een paella, vleesgerechten en als afsluiter bij uw dessert. De Solà Raventós Rosat is verkrijgbaar voor €14,75 (incl. BTW) per fles. 

- TIJDELIJK UITVERKOCHT -

De Solà Raventós De la Gafa is een cava Reserva Brut Nature, gemaakt van de druiven: Macabeu, Xarello en Parellada. Deze Brut Nature heeft 36 maanden gerijpt en is verkrijgbaar voor €13,75 (incl. BTW) per fles.

De Solà Raventós De la Gafa heeft een intens gele kleur met een mooi fruitig palet en een fijne bubbel.

Deze cava is geschikt om te serveren bij voorgerechten, vis- en vleesgerechten en is een uitstekende begeleider vanaf het voorgerecht tot en met dessert.

- TIJDELIJK UITVERKOCHT -

De Solà Raventós Solà II is een cava Reserva Brut Nature gemaakt van de druiven: Macabeu, Parellada, Xarello die 48 maanden heeft gerijpt.

Aan de basiswijn waarvan deze cava is gemaakt, werd een kleine hoeveelheid basiswijn uit het jaar ervoor, die is gerijpt op eikenhouten vaten, toegevoegd. Deze toevoeging geeft de Sola II een goede body en een sterk karakter.

De Solà II is goudgeel, helder van kleur en heeft een fijne bubbel. Vanwege zijn lange rijpingsproces en tonen van noten, in het bijzonder amandellen, wordt deze cava zeer gewaardeerd bij rood en geroosterd vlees of bij het hoofgerecht van uw maaltijd.

Deze karakteristieke cava is verkrijgbaar voor €17,50 (incl. BTW) per fles.

De Solà Raventós Maria Roig is een cava Special Reserva Brut Natural die maar liefst 60 maanden heeft gerijpt in de kelders van Solà Raventós. Deze cava is gemaakt van een verscheidenheid aan traditionele Macabeu-,Parellada- en overwegend Xarello-variëteiten om dit lange rijpingsproces te kunnen ondergaan. De Maria Roig heeft een glanzende goudgele kleur en een fijne bubbel die als een rozenkrans door het glas omhoog krult.

Bij het proeven van de cava Maria Roig zult u versteld staan van de lange afdronk door de intense aroma’s van de reserva met tonen van brioche en warm brood geïntegreerd met fruitige tonen van appel & meloen. Deze cava is een perfecte begeleider van Iberische hammen en kazen. U zult puur genieten van een zeer goede cava!

De Solà Raventós Maria Roig is verkrijgbaar voor €24,50 (incl. BTW) per fles.